Orgasme er et hysterisk anfald: Sådan blev vibratoren til

af Kristine Frisenfeldt Horn den 16/07/2013

i Artikler om sex og orgasme

Lidt om orgasmens historie.
Helt tilbage til de antikke Grækenland har kvinder fået stillet diagnosen “hysteria”, som oftest var det jomfruer, nonner, enker og i sjældnere tilfælde gifte kvinder, der fik diagnosen.

Symptomerne var ifølge 1900-tallets medicinske litteratur; mathed, nervøsitet, seksuel lyst, søvnløshed, tyngdefornemmelse i maven, muskelkramper, åndenød, irritabilitet, manglende appetit på mad eller sex og “tendens til at være besværlig”.

Behandlingsformerne var lige så farverige som symptomerne, fx. var massage med vand populært i 1860.

Men den bedste behandlingsform var i 1900-tallet ugentlig “bækken massage” af enten en læge eller jordemoder og ofte ved hjemmebehandling indtil kvinden opnåede et “hysterisk anfald” (orgasme).

På dette tidspunkt opfandt man chaiselongen, hvor den kvindelige patient kunne ligge behageligt, mens der stadig var god adgang for “behandleren”.

Hjemmebehandlingen kunne tage timer og det var ikke ualmindeligt at man indrettede private rum i boligen, hvor behandlingen kunne foretages.

I 1873 blev den første elektriske vibrator benyttet til behandling af hysteria. Og da det i det 20. århundrede blev almindeligt med elektricitet i hjemmet var det vibratoren, til hjemmebehandling, der var et af de første apparater på markedet. 9 år før støvsugeren og 10 år før det elektriske strygejern.

I en reklame for elektriske apparater fra 1918 er der et billede af en transportabel vibrator med tilbehør med teksten; “Meget brugbar og tilfredsstillende for hjemlig behandling”.

Filmen “Hysteria” fra 2011 fortæller historien om den unge læge, Mortimer Granville, der opfinder vibratoren. En kærlighedskomedie, der helt sikkert er værd at bruge en aften på.

 Læs også: Tips til kvinders orgasme

{ 0 kommentarer… tilføj en nu }

Skriv en kommentar

Forrige indlæg:

Næste indlæg: