Orgasme: Hvad er egentlig en orgasme?

af Kristine Frisenfeldt Horn den 16/07/2013

i Artikler om sex og orgasme

Der findes mange mere eller mindre kliniske og fantasifulde forklaringer på hvad en orgasme er. Ofte beskrives orgasmen som det seksuelle klimaks. Jeg er i grunden ret uenig – sex er ikke jagten på orgasmen.

Men at kende sin krop og dens virkemåder så godt, at man kan få en orgasme, hvis man har lyst til een, giver en frihed som er værd at jagte.

Der findes et utal af typer af orgasmer klitorisorgasme, vaginalorgasme, mulitorgasme, sprøjteorgasme osv osv. Sågar hørte jeg engang om en næse-orgasme… bedre kendt som et nys. Men fælles for dem alle er at de indeholder ophidselse, plateau, orgasme og afslapning.

Ophidselsen og plateau

Under ophidselsen opbygges der en muskelspænding. Det er oftest omkring klitoris og skeden, men i virkeligheden er hele kroppen en erogen zone. Og med erogen zone mener jeg et område, hvor man kan opleve seksuel stimuli, dvs. hvor man kan opbygge den muskelspænding, der sker under ophidselsen.

Knæer, fingre, tæer, øreflip eller navle. Nogle har sine naturlige præferencer, men hvis man har tid og lyst kan man gøre det til en sport at udvikle nye erogene zoner på sin krop. Træne dem – ligesom biceps og mavemusklerne får en tur i fitness centeret.

A pro pro fitness center… så er det velkendt at nogle kvinder får spontane orgasmer, når de styrketræner. Et tydeligt tegn på at hele kroppen er en erogen zone – så det ikke kun er muskelspændinger omring klitoris og vagina, der kan resultere i orgasme.

Under ophidselsen sker der nogle fysiske ting med din krop – dit åndetræt bliver hurtigere og din puls stiger. Nogle sætter lyd på det tunge åndedræt og det kan faktisk være et trick til denne fase af orgasmen. At sætte lyd på med vilje. Hvis man er vant til at holde igen med lyder, kan det være lidt distraherende til at starte med, men her gælder “fake-it-til-you-make-it” i høj grad. Sæt lyd på – støn, sig “aaaah” og hvad du ellers kan finde på. Det hjælper faktisk din krop til at blive ophidset.

Ligesom du bliver i godt humør af at smile – bliver du ophidset af at spænde musklerne og evt. sætte lyd på – hvis ellers du ikke finder det distraherende.

Orgasme og afslapning

Efter muskelspændingen, som kan vare fra få sekunder til rigtig rigtig mange minutter – måske endda timer, hvis vi tæller det hele med – kvitterer kroppen (måske) med en spontan rytmisk sammentrækning af musklerne i underlivet.

Samtidig frigives flere forskellige meget høje doser signalstoffer på een gang i hjernen. Fx. endorfiner, der er kroppens belønningsmiddel og hormonet oxytocin, der får dig til at føle dig afslappet. Oxytocin er populært sagt modsætningen til cortisol – stresshormet. Når det ene kommer på banen skubbes det andet ud. Signalstofferne flyder også i kroppen i de tidligere faser af orgasmen – men i meget høje doser lige inden afslapningen.

Så ja – vi vil selvfølgelig gerne have orgasme. Det er både sundt og dejligt. Men det kan ikke understreges nok – at ligesom i livet opnår du ikke lykken ved at jagte den.

Lykke såvel som orgasme kommer, når vi har travlt med at nyde. Nyde din krop eller en andens. Når du giver slip på hæmningerne og bare nyder.

Så opskriften på orgasme? Læn dig tilbage (mentalt) og nyd – nyd – nyd…

 

{ 0 kommentarer… tilføj en nu }

Skriv en kommentar

Forrige indlæg:

Næste indlæg: